Лихвените проценти по новоотпуснатите  кредити вероятно ще регистрират известно повишаване

...
Лихвените проценти по новоотпуснатите  кредити вероятно ще регистрират известно повишаване
Коментари Харесай

БНБ очаква известен ръст на лихвите по кредитите след края на март

Лихвените проценти по новоотпуснатите  заеми евентуално ще записват известно повишение след края на месец март. Това предвижда в своя „ Икономически обзор “ Българската национална банка.

В края на март изтича снадки период за отлагане на отговорности на клиентите на банки у нас, който беше въведен за хора  и компании с влошени заради Коронавирус рецесията приходи. Централната банка чака с приключването на този период да се стигне до нарастване на каузи на необслужвани заеми в банковите портфейли. Това от своя страна може да докара до повишение на лихвите.

Според разбора също по този начин през първото и второто тримесечие на 2021 година се чака гладко ускорение на инфлацията, което отразява най-много упованията за възходяща динамичност на интернационалните цени на храни и петролни артикули през този  интервал по отношение на края на 2020 година

Централната банка обаче чака растежа на спестяванията да останат релативно високи. Това ще стане поради стягането на ограниченията до края на първото тримесечие на 2021 година, което ще продължи да лимитира крайните потребителски разноски на семействата, изключително по линия на услугите.

„ При осъществяване на допускането за удължение на противоепидемичните ограничения в България и в главните ни търговски сътрудници до края на първото тримесечие на 2021 година чакаме гладко възобновяване на икономическата интензивност на верижна база, което да бъде по-изразено през второто тримесечие на годината “, се споделя още в разбора.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР